Niečo pre makoholikov, “bezlepkáčov” a milovníkov sladkého vo všeobecnosti.
Maková torta bez múky, so sladkým krémom z bielej čokolády, sviežimi višňami, preliata čokoládovou ganache. Okamžite sa zaradí k najobľúbenejším receptom, veď vyskúšajte sami.
Budeme potrebovať:
- 200g mletého maku
- 4 vajcia
- 80g trstinového cukru
- 1 kypriaci prášok
- 60g masla
- 100ml mlieka
- 200g Cream Cheese
- 170g bielej čokolády (ideálne Forra čokoládu , vďaka ktorej docielite krásne bielu ganache)
- 250ml smotany na šľahanie
- 1 stužovač šľahačky
- 1 KL vanilkovej pasty
- Višňový džem
- Zavárané višne
- Trochu rumu
čokoládu si môžete kúpiť priamo tu : https://forra-cokolada.sk/na%C5%A1e-produkty/kakao-%C4%8Dokol%C3%A1da-na-v%C3%A1hu
postup:
Zo žĺtok a trstinového cukru vyšľaháme svetlú penu, do ktorej prišľaháme rozpustené, mierne vychladnuté maslo a mlieko izbovej teploty. Následne prišľaháme mak a kypriaci prášok. Do zmesy opatrne primiešavame vyšľahaný sneh z bielkov. Pripravené cesto si rozdelíme na polovicu.
Každú časť Pečieme zvlášť v tortovej forme s priemerom 20 cm na 180 stupňov cca 30-40 minút. Po upečení necháme mierne vychladnúť, následne oba korpusy potrieme zmesou rumu a šťavy so zaváraných višní. Necháme vychladnúť úplne.
Na krém si vyšľaháme Cream cheese s vanilkou, prišľaháme 100g rozpustenej a mierne vychladnutej bielej čokolády. 200ml smotany si vyšľaháme spolu so stužovačom a šľahačku primiešame do krému. Spodný korpus potrieme džemom, navrstvíme kúsky višňí a potrieme 3/4 krému. Následne potrieme druhý korpus, ktorý položíme na krém potretou časťou nadol. Zvyškom krému potrieme vrch a boky torty a uhladíme.
Dáme do chladničky na cca 2 hodiny. Ganache si pripravíme roztopením 70g čokolády + 50ml smotany, necháme mierne vychladnúť a potrieme vrch torty.
Tortu necháme prejsť v chladničke, najlepšie na celú noc.
šikovným autorom receptu a fotografií je : https://www.instagram.com/lenkamajtanova/